Streamen

Geplaatst op: 05-01-2015

Streamen betekent dat je een bepaald bestand kan afspelen zonder op te slaan. Zonder iets eerst op je harde schijf hoeft op te slaan kun je het betreffende bestand bekijken. Een goed voorbeeld waarmee dit te vergelijken is, is met een online radio service. Zonder iets te downloaden kun luisteren naar de muziek die zij draaien. Streamen zelf kan op verschillende manieren. Via het internet is waarschijnlijk de populairste manier. Daarnaast kan met ook via een usb-kabel een filmpje afspelen en via een extern kanaal.

De werking van streamen

Om informatie naar je computer toe te streamen moet je een stabiele internetverbinding hebben. Daarnaast is er een speciale software nodig bij beide partijen om een goede streaming in goede baan te leiden. Wanneer je iets streamt wordt het tijdelijk opgeslagen op je computer, hier zijn echter de meeste gebruikers zich totaal niet van bewust. Bekijk je bijvoorbeeld een filmpje via Youtube, dan wordt er in veel gevallen een melding getoond waarbij in staat dat je een bepaalde software moet downloaden om het filmpje af te spelen. In enkele gevallen vragen ze je niks en begint de download van zelf.

Waarvoor wordt streaming gebruikt?

Er kunnen ontiegelijk veel verschillende bestanden gestreamd worden via jouw computer. Zo kan men gemakkelijk filmpjes bekijken via vele sites of muziek luisteren via vele online radio stations. Tevens kan er gemakkelijk een online beeld worden opgezet waarbij twee personen elkaar kunnen zien via een webcam. Dit kan natuurlijk via een webcam, maar het is ook veelgebruikt bij beveiligingscamera's.  Er wordt beeld vastgelegd en deze wordt getoond op het scherm van de desbetreffende persoon. Streamen is met name de laatste jaren ontzettend veel toegenomen. Mensen streamen vaak via hun laptop een film of serie en laten deze afspelen op hun TV door gebruik te maken van een HDMI kabel. Men streamt over het algemeen veel films, series en sportwedstrijden. Dit komt omdat deze tegen betaling te verkrijgen zijn, en online vaak gratis zijn.